A könyvtár története

1953-ban Kadarkúton népkönyvtárat hoztak létre az olvasási kedv növelése érdekében. A tanács helyiséget biztosított a könyvtár részére.

1957-ben a népkönyvtárat átköltöztetik a Fő utca 7. sz. alá, ahol kedvezőbb feltételek állnak a rendelkezésre. Ugyanebben az évben a tanács bizottságot hoz létre új kultúrotthon építésére.

1963-ban épült fel az új Id. Kapoli Antal Körzeti Művelődési Ház. A nagyközségi könyvtár ebben az évben az új művelődési ház egyik klubtermébe kerül. Heti három alkalommal napi kétórás nyitva tartással várta az olvasókat az a tanítónő, aki egyben a könyvtáros is volt. A 60-as években a könyvállomány 2000 kötetből állt.

A 70-es, 80-as években a könyvtár (nevében is szerepelt: Nagyközségi Központi Könyvtár) hét fiókkönyvtárat (Hencse, Hedrehely, Mike, Visnye községi könyvtárak, gyöngyöspusztai szociális otthon, visnyei faüzem) látott el könyvekkel. A fiókkönyvtáraknak évente háromszor szállították ki a könyveket.

1986-ban az állomány bővülésével a klubhelyiség kicsinek bizonyult, így a mellette lévő teremben gyermekkönyvtári részleg kialakítására került sor. A helyiség új bútorzatát a megyei könyvtár adományozta a könyvtárnak.

1990-ben költözött a könyvtár a mai helyére, a művelődési ház emeletén található valamikori bálterembe. A 170 négyzetméteres helyiség elegendő teret biztosít a könyvek szabad polcon való elhelyezésére, valamint helyben való olvasásra is alkalmas. A nagyközségben a 90-es évek elején, a számítógépek megjelenésével és terjedésével együtt merült fel az igény, hogy számítógépes hozzáférést és internethasználatot lehessen biztosítani a könyvtárba látogató olvasók számára. 1994-ben a Soros Alapítványhoz benyújtott nyertes pályázat által ez meg is valósult. Ugyancsak a 90-es évek elején az önálló önkormányzatok megalakulásával megszűnt a könyvtár központi szerepe, az egyes önkormányzatok önállóan tartották fenn könyvtáraikat és gyarapították állományukat.

2005-ben Kadarkút várossá válásával a könyvtár Városi Könyvtár névvel önálló intézménnyé vált. Megbízott vezetője Bukovicsné Pál Mária.

2007-ben a kistérségek alakulásával párhuzamosan indult a mozgókönyvtári szolgáltatás. Ekkor még a kaposvári kistérségen belül vállalt a kadarkúti Városi Könyvtár 7 településen a mozgókönyvtári ellátást, majd a Kadarkúti-Nagybajomi Kistérség megalakulásával 14 településen (Bárdudvarnok, Csököly, Gige, Hedrehely, Hencse, Jákó, Kaposszerdahely, Kőkút, Mike, Patca, Rinyakovácsi, Szenna, Visnye, Zselickisfalud) látta el ezt a feladatot. A mozgókönyvtári szolgáltatás nem csak az új könyvek beszerzését és kiszállítását foglalta magában, hanem a települések állományának ellenőrzését, rendezését, feldolgozását, informatikai eszközök beszerzését, rendezvényszervezést, szakmai segítségnyújtást.

2008-tól a Városi Könyvtár kinevezett vezetője Molnár Andrea. Elkezdődik az állomány számítógépes feldolgozása, könyvtári adatbázis építése. A Városi Könyvtár állományával párhuzamosan a mozgókönyvtári települések állományának feldolgozása is elkezdődik. 2010-re elkészül a Városi Könyvtár adatbázisa, 2014-re a mozgókönyvtári települések állományának feldolgozása. Ugyancsak 2008-tól a könyvtár már nem csak a hagyományos papíralapú dokumentumokat gyűjti, állományában megtalálhatók már hangoskönyvek, zenei CD-k, DVD filmek, valamint szöveges dokumentumok CD-n, melyek az olvasók számára kölcsönözhetőek.

2013-tól a kistérségek megszűnésével a mozgókönyvtári feladatellátás Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KSZR) néven a kistérségektől átkerül a megyei könyvtárak feladatkörébe. A kaposvári Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár ugyanebben az évben megállapodást köt a kadarkúti Városi Könyvtárral, hogy az eddig ellátott 14 településen a továbbiakban működjön együtt a KSZR feladatok ellátásban.

2014-ben testületi döntés értelmében a Városi Könyvtár felveszi szülötte Bokor József nevét. A könyvtár teljes neve: Bokor József Városi Könyvtár.

(Felhasznált irodalom: Puskás Béla: Közművelődés és kultúra. In. Répay Lajos, Puskás Béla: Kadarkút : Községtörténeti tanulmányok, Kaposvár 2005. p. 230-238)

Bokor József

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s